Over De Doppe

Oprichting

Optochtcommissie ‘de Doppe’ is opgericht in het jaar dat De Smoezen haar 55-jarig jubileum vierde. In dat jaar liep CV De Smoezen voor het eerst mee met de Grote Twentsche Carnavalsoptocht in Oldenzaal. Het was erg koud die ochtend, maar met een doppie sterke drank kwamen we de koude uurtjes voor de start van de optocht wel door!

Die dag was zo gezellig dat de dag erna, tijdens het Rosenmontagsbal, optochtcommissie Optochtcommissie De Doppe in het leven werd geroepen.. Het gezellige feest van de dag ervoor moest immers een vervolg krijgen. Omdat De Smoezen al druk zijn met de organisatie van het gehele carnavalsjaar, werd dit initiatief door een aantal jonge, enthousiaste Smoezen opgestart.

Na het aantal doppies met borrels van de dag ervoor, was het niet moeilijk een naam te verzinnen. Zo werd net voor het sluiten van het carnavalsseizoen op Rosenmontag (27 februari 2006) ‘Optochtcommissie De Doppe’ opgericht, om voor het volgende carnavalsjaar een nieuwe optocht voor De Smoezen te organiseren.

De eerste jaren

Na een gezellig eerste jaar, waarin veel legendarische vergaderingen plaatsvonden en waarin veel geklust werd, deden we in 2007 mee met het thema ‘Tegeltjeswijsheden’ in Oldenzaal. De populariteit van de optocht nam toe en het enthousiasme bij de Doppe-leden zelf was ook groot.

Met maar liefst 120 prachtige varkentjes liepen we in 2008 mee onder het motto ‘Dolle pret in de Varkensflat’. In 2009 ‘daanst’n wi’j in Oldenzaal om de totempaal’ als heuse indianen.

Onder het motto ‘Hartstochtelijk soez‘n met De Smoezen!‘ hadden we in Oldenzaal een perfect thema te pakken op Valentijnsdag van 2010. Prins Tom 1 en zijn adjudant Han (Doppe-lid) met hun gevolg van 120 hartelijke Smoezen toonden het publiek onderwerpen als ‘hart voor de zaak‘, ‘hartfilmpje‘ en ‘hartendief‘. Dit leverde zelfs de vijfde plaats op bij de grote loopgroepen! Deze beste klassering ooit maakte de uitgelaten stemming alleen maar beter!

Dat succes moest uitgebouwd worden en zo ging De Smoezen ook in 2011 naar De Grote Twentsche Carnavalsoptocht met het motto ‘Wat in Cannes kan, kan in Oldenzaal ook!‘. De ene film werd nog mooier uitgebeeld dan de andere. Cool Runnings deed het alleen zó goed, dat men dacht dat het de volgende groep was. Maar wat wil je ook met zo’n mooie bobslee!

Een van de films die niet mocht ontbreken was natuurlijk ‘Cool Runnings’!

Ook zet De Doppe zich inmiddels in voor allerlei andere zaken in de gemeenschap. Zo werd in 2010 maar liefst € 1074,- opgehaald voor Het Glazen Café. Nadat we in 2008 al vele auto’s had gewassen voor het goede doel. Ook een optreden tijdens de Gala-zittingsavonden, evenals het extreem gezellige Doppe-Bedankfeest is inmiddels traditioneel.

In 2012 werd onder het motto ‘Met carnaval zien wij ze vliegen’ in een kleurrijk geheel deelgenomen aan de carnavalsoptocht in Oldenzaal.

Optocht Oldenzaal 2012

Van Oldenzaal naar de Papsleef’n!

Na vele wisselingen in het bestuur, veel nieuwe en enthousiaste leden is De Doppe ook in 2013 nog springlevend! Al jaren doen De Smoezen mee aan een optocht als ‘Grote Loopgroep’, maar de wagen die in het seizoen 2012/13 is gebouwd kan met trots een praalwagen genoemd worden. Voorzien van alle pracht en praal, zal het thema ‘Bij de carnavalsoptocht van de Papsleef’n, zult De Smoezen ‘t Chinees Nieuwjaar beleev’n’ op een geweldige manier getoond worden in Geesteren (Ja u leest het goed: Geesteren!).

De eerste keer naar een andere optocht, na vele prachtige jaren in Oldenzaal, deed het aantal optochtlopers ook weer goed. Maar liefst 117 vrolijke carnavalsvierders zullen zondag 10 februari 2013 (de Chinese Nieuwjaarsdag) een thema tot beeltenis brengen dat uitstekend bij het motto van Prins Kees I en Adjudant (en Doppe-lid) Gerjan past. Bovendien is voor de Vroomshoopse supporters een heuse Smoezenstraat ingericht in Geesteren.

Smoezenstraat (Geermanstraat) Geesteren

Het Papsleef’ndorp bleek zo goed te bevallen dat in de jaren die daarop volgden, we niet meer weg te denken waren hier. Door de jaren heen is de Smoezenstraat zelfs uitgebreid van een trailer met een paar tafeltjes naar een heel bouwwerk aan tenten! Mocht het weer niet mee zitten, dan kan iedereen droog genieten van de optocht en dat natuurlijk ook onder het genot van een hapje en een drankje.

In 2014 gingen we op pad onder het motto “Met veel bombarie, gaan we Smoezen dit jaar op safari”. We kunnen wel stellen dat we ons motto eer aan hebben gedaan, want wat een beestenboel was dat zeg! Ook door de jury werd dit opgemerkt, want uiteindelijk behaalden we een mooie 3e plaats!

Dit jaar kwamen we er ook achter dat we niet alleen goed zijn in het VOOR de bar staan, maar ACHTER de bar kunnen we er ook wat van. Zo zijn we begonnen met het draaien van bardiensten om de kas voor de optocht te spekken, zodat we het nog groter en mooier kunnen maken! Niet getreurd, de oliebollenactie en de autowasactie blijven we ook nog gewoon doen!

2015.. Het jaar dat we als crazy professoren Geesteren bijna letterlijk lieten exploderen. Het Papsleef’ndorp is tijdens de optocht in ieder geval wel weer voorzien van genoeg kleurtjes, want wat zijn nou crazy professoren zonder gekke experimenten?

In de aanloop naar het jubileumjaar wilden we het iets eenvoudiger houden en zijn we richting Geesteren gegaan onder het motto “We’j bakt d’r niks van”. Ik denk dat je nu wel weet hoe we eruit zagen toch? Met weinig verwachtingen, maar met een GIGANTISCH enthousiaste club Smoezen en Smoezinnen zijn we richting Geesteren getrokken. Wat een feest was dat!
Dat zag de jury ook, want uiteindelijk zijn wij zelfs beloond met een fantastische TWEEDE PLAATS!!! Wauw!

66 jaar De Smoezen

Nog amper bijgekomen van de optocht in 2016 ging er al een kleine delegatie Doppies richting Limburg voor de voorbereidingen voor het jubileumjaar! Een heus convoi exceptionnel kwam uiteindelijk in april over vanuit de verre zuiden met daarop een echte grote wagen! De Doppe moet wel gedacht hebben: Nu Gerjan De Doppe verlaten heeft, wordt het wel een keer tijd dat we het wat grote aan gaan pakken (Want een zekere meneer Hankamp opperde elke vergadering weer voor een grote praalwagen).

Ook heeft de Doppe niet stil gezeten in de voorbereidingsperiode. Nadat de Prinsengarde ons al voorgegaan is met hun eigen carnavalshit, werd het voor de Doppe ook nodig tijd. We zijn de samenwerking aangegaan met zanger Danny Heden. Het Doppelied was daarna een feit!

Convoi Exceptionnel vanuit Limburg!

Danny Heden & De Doppe – Het Doppelied

Het jubileumjaar van de Smoezen, eindelijk is het dan zo ver! Wacht even?.. Jubileumjaar van De Smoezen? Maar dat betekent ook het jubileumjaar van De Doppe! Het eerste jubileum dat we mee mogen maken met onze fantastische club!
Dat moet wel gevierd worden natuurlijk! Laten we daar nou net goed in zijn? Hallo EXTRA LARGE Doppe Jubileumfeest!

Na 11 jaar bekend (en berucht) te zijn geweest in onze geel-blauwe overalls werd het tijd voor een grote verandering in de Doppewereld. Een nieuw logo, een echt verenigingsmedaille voor de Doppies en en hypermodern nieuwe pakje: De Doppejas!

Eindelijk was het dan zo ver, het jubileumjaar van CV De Smoezen! Met Prins Mark en Adjudant Richard aan het roer blies de vereniging maar liefst 66 kaarsjes uit! Wat gaat de tijd toch snel hè.

Een jubileumjaar vraagt natuurlijk nog om een extraatje. We hielden het niet bij één optocht. De Raad stond natuurlijk in Geesteren op de wagen. Maar voordat we met het hele gevolg naar Geesteren zouden trekken, wilden we natuurlijk wel eerst de wagen even uitgebreid testen. Dat kan natuurlijk uitstekend in de optocht van de Turftrappers in Langeveen! Het is wel duidelijk dat ze daar ook wel weten hoe ze een feestje moeten bouwen, want het was reuze gezellig!

Na een sensationele vrijdagavond met de ‘Doppers in Concert’ en een net zo feestelijke zaterdagavond was het dan eindelijk zo ver! De optocht in het Papsleef’ndorp! met maar liefst 238 optochtlopers waren we absoluut niet meer te missen!
Met deze gigantische feestende mensenmassa zijn we door de straten van Geesteren getrokken. Mensen begonnen zich al bijna af te vragen of er nog een einde kwam aan die groep Smoezen en Smoezinnen.

Dat dit jaar een begin was van een nieuwe tijdperk van de Doppe hadden we nooit verwacht. Elke jaar weer met de inschrijving het aantal optochtlopers de 100, 150 en vervolgens nog de 200 zien aantikken. WAUW!
We gingen letterlijk als de brandweer, maar wat bleek? Het carnavalsvuur in de harten van vele Smoezen en Smoezinnen bleek niet te doven!

Met de hulp van onze fantastisch Doppevrienden werd het mogelijk om ook in de volgende jaren al die mensen elk jaar weer te voorzien van een prachtig optochtpakje. En met zo’n grote club mensen bleek onze oude vertrouwde kleine wagen ook een maatje te klein te zijn. Dus ging er wederom een delegatie Doppies op pad om een grotere wagen te zoeken en jawel ze hebben ‘m gevonden hoor!

Ook kwamen we erachter dat we nog iets misten om dit te vieren. Gelukkig kwam Jitse van der Goot met een supergoed idee!

Hij bedacht namelijk de Enige Echte Doppetompouce. In de carnavalsperiode is deze bij Echte Bakker van der Goot te bestellen en in de carnavaleske weekenden ook nog los op voorraad in de winkel! Daardoor is deze overheerlijke tompouce niet meer weg te denken van de feestjes!

De afgelopen jaren zijn we zijn als de brandweer gegaan. We waren uniek in onze eigen Smoezen snoepfabriek. Oja, niet te vergeten natuurlijk! Zelfs storm Ellen kon ons in 2020 niet tegenhouden om in februari een heus ‘Zomercarnaval’ te vieren!

Na 2 jaren stil gezeten te hebben door iets wat toevallig ook nog een alcoholische versnapering is, staan wij weer te trappelen om weer met jullie allemaal naar Geesteren op stelten te zetten! Afgelopen februari hebben we een mooi voorproefje gehad voor het carnaval en hebben we weer even mogen genieten van de fijne klankjes van de carnavalskrakers en de Smoezenbloazers.

Op naar seizoen 2022 – 2023!

Met Dopsche groet van de Doppies!

Winkelwagen