Historie

We schrijven zondagochtend 26 februari 2006.. Het is 7:30 uur en Vroomshoop is nog in diepe rust van een knallend dubbeldik carnavalsfeest van De Smoezen van de avond ervoor. Alleen de echte doorgewinterde Smoezen zijn alweer op.. ’s Aoms de keerl, smorns de keerl, dat motto gaat deze ochtend op.. De Smoezen bestaan 55 jaar, waarmee het bijna de oudste carnavalsvereniging boven de rivieren is, en dat jubileum moet groots gevierd worden! Daarom doen we verkleed als echte Smoezen (verbrande turven) mee aan De Grote Twentsche Carnavalsoptocht in Oldenzaal.

Het was erg koud die ochtend, maar met een doppie sterke drank kwamen we de koude uurtjes voor de start van de optocht wel door! Die dag was zo gezellig, dat de dag erna tijdens het Rosenmontagbal optochtcommissie Optochtcommissie De Doppe in het leven werd geroepen.. Het gezellige feest van de dag ervoor moest immers een vervolg krijgen. Omdat De Smoezen al druk zijn met de organisatie van het gehele carnavalsjaar, werd dit door een aantal jonge, enthousiaste Smoezen opgestart. Na het aantal doppies van de dag ervoor, was het niet moeilijk een naam te verzinnen. Zo werd net voor het sluiten van het carnavalsseizoen op Rosenmontag 27 februari 2006 ‘De Doppe’ opgericht, om voor het volgende carnavalsjaar een nieuwe optocht voor De Smoezen te organiseren.

Veel vergaderen (dat hebben wij als jonge garde met verve overgenomen van de oude Prinsengarde), klussen, bouwen, naaien en gezellige avonden in onze residentie bij Ralf & Annemiek onder aanvoering van voorzitter Bram Haverkort leverde zoveel wijsheden op, dat we besloten met ‘tegeltjeswijsheden’ naar Oldenzaal te trekken in 2007. Een fleurig en gevarieerd Vroomshoops gezelschap zette De Doppe en daarmee De Smoezen op de kaart in Oldenzaal en kregen de opdracht mee uit Boeskoolstad om volgend jaar terug te komen.

Zo gezegd zo gedaan.. Met een aantal wisselingen in de wacht gingen we ons tweede jaar in. Na één jaar vonden Eddie Westerik, Erik Kok en Annelore Krahwinkel het helaas mooi geweest en we besloten om ieder jaar een andere voorzitter en een andere residentie te kiezen. Alleen van de prachtige hal van de familie Kolthof aan de Hammerstraat werd ook dit jaar weer dankbaar gebruik gemaakt. De maandelijkse vergaderingen werden in de garage van Sjaak & Ellen gehouden en Annemiek Haverkort mocht officieel de voorzittershamer overnemen van Bram Haverkort. Ook werd de groep uitgebreid naar 24 personen, waarmee hard werd gewerkt aan ons nieuwe thema ‘Dolle pret in de varkensflat’. Met dank aan vele vrijwilligers werd een mooie varkensflat gemaakt en was het mogelijk dat er ruim 120 Vroomshoopse varkens de optocht in Oldenzaal liepen.. Het leek wel roze zaterdag.. Maar dan mooier, carnavalesker en gezelliger! De feesten na afloop in Boeskoolstad worden ook steeds legendarischer. Niemand wil de afterparty in het centrum van Oldenzaal missen.. De boemel tussen Almelo en Vroomshoop trilt nog na..

Jaar 3: sommige dingen moet je niet willen veranderen. We blijven werken voor de optocht in Oldenzaal, worden flink ondersteund op velerlei manieren en krijgt steeds meer plaats en bekendheid in Vroomshoop. Herman Veerkamp heeft de zaakjes goed op orde als penningmeester en ook de voorzittershamer blijft in de familie, oftewel, bijna familie. Kristian Makkinga neemt de hamer over van schoonzus Annemiek en leidt (lijdt) het steeds professioneler wordende gezelschap naar Oldenzaal onder het motto ‘In Old’nzaal daanst wi’j om de totempaal!’. En dat deden we.. Als heuze indianen, die dit keer niet gevangen werden door cowboys, zetten we Oldenzaal ook dit jaar weer op z’n kop. Alles moest weer iets groter en beter en dat leek ook dit jaar weer aardig te lukken.. Maar wederom niet zonder de hulp van vele vrijwilligers. De naaidames zetten ieder jaar weer hun beste beentje voor en de technische commissie kreeg ook steun uit verschillende hoeken van jong en oud! En we kunnen altijd een beroep doen op de door de wol geverfde Prinsengarde. Zo vliegt ook het derde jaar van De Doppe voorbij, al lieten we ons gezicht in december nog even zien tijdens het auto’s wassen voor Het Glazen Café. Maar of daar een auto beter van is geworden…

Na drie jaar komt er een aantal wijzigingen binnen De Doppe. Ipe Toonstra (technische commissie), Carola Meijerink, Wouter van Dijk (dagcommissie) en Kim Uitzetter (creatieve commissie) vinden het welletjes of hebben geen tijd meer om verder te gaan binnen De Doppe. Zij worden vervangen door de nieuwe leden Michiel Spoor en Kim Brandsen.
De Kelder van Herman Haverkort werd als residentie ingeruild voor het tuinhuisje van de familie Hankamp en de voorzittershamer ging van Kristian Makkinga naar Ellen Petter. Zij ging De Doppe leiden richting Oldenzaal. En dat ging met succes!

Onder het motto ‘Hartstochtelijk soez‘n met De Smoezen!‘ hadden we in Oldenzaal een perfect thema te pakken op Valentijnsdag van 2010. Prins Tom 1 en zijn adjudant Han (De Doppe-lid) met hun gevolg van 120 hartelijke Smoezen toonden het publiek onderwerpen als ‘hart voor de zaak‘, ‘hartfilmpje‘ en ‘hartendief‘. Dit leverde zelfs de vijfde plaats op bij de grote loopgroepen! Deze beste klassering ooit maakte de uitgelaten stemming alleen maar beter!

Aan het eind van het seizoen 2009/2010 moesten we helaas afscheid nemen van een groot aantal Doppies. De roerganger achter de naam van de optochtcommissie (Ralf ‘Doppie Doppie‘ Postma) en zijn inmiddels echtgenote Annemiek hebben hun handen vol aan taken bij de Raad van Elf, evenals Bram Haverkort en Sjaak Kolthof. Ook Kristian Makkinga en Liesbeth Makkinga en Coen Kolthof stoppen met hun werkzaamheden bij De Doppe. Dat betekende voor het nieuwe seizoen weer een flink aantal nieuwe leden, die zorgvuldig zijn geselecteerd. Rick Schuurhuis, Lionne Hoogenkamp, Niels Brandsen, Dinand Hankamp, Ruud Spoor en Thomas Spoor hadden al vaak geholpen met klussen en stonden klaar om De Doppe te komen versterken voor het seizoen 2010/2011.

Maar daarmee zijn alle wijzigingen nog niet genoemd. Michiel Spoor heeft de voorzittershamer in handen gekregen van Ellen Petter en hij is direct bestuursvoorzitter geworden van de nieuw in het leven geroepen ‘Doppe-senaat‘, die voor structuur moet zorgen en gecompleteerd is met penningmeester Herman Veerkamp, kluscoördinator Ramon Talen, Jos Warringa (namens dagcommissie), Marije Smelt (PR-commissie) en Lauranne van Dijk (creatieve commissie). Tijdens dat nieuwe seizoen was het ‘The Mansion‘ van Ramon Talen, die het prachtige tuinhuisje van de Familie Hankamp verving als vergaderresidentie.

Tijdens deze vergadering is naast de verkiezing voor de Doppe-senaat ook al een thema gekozen voor maart 2011. De Smoezen gaan gingen dat jaar naar De Grote Twentsche Carnavalsoptocht met het motto ‘Wat in Cannes kan, kan in Oldenzaal ook!‘.

Het paard van Pipi Langkous, Het bobsleeteam van Cool Runnings met een heuse bobslee, een tijdmachine, maar ook de Gooische vrouwen, de hele set van Grease en natuurlijk alle beveiligers uit Cannes, waren de dag der optocht door De Smoezen naar Oldenzaal gebracht.

Het werd een kleurrijk geheel, waarop fantastisch werd gereageerd door het publiek in Oldenzaal, en bovenal een fantastische voor de optochtlopers uit Vroomshoop en omstreken.

In dat zelfde seizoen (december 2010) liet De Doppe haar gemeenschapsgevoel ook weer zien, door zich geweldig in te zetten voor Het Glazen Café en op die manier maar liefst 1074,- euro aan het goede doel te schenken.

Tijdens de Gala namen we het publiek mee op bedevaart naar de Mariakapel in Geerdijk. Daar wilden ze van alle rust genieten en even een kaarsje opsteken, maar dat idee hadden meer bekende Vroomshopers. Na alle commotie rondom de websitewww.ishetdrukbijdestort.nl, had De Doppe destijds iets anders bedacht. ‘Wil je zeker weten of het rustig is bij de Mariakapel, ga dan naar www.ishetdrukbijdekapel.nl’. Uiteindelijk danste zelfs Maria nog mee.

Ondanks dat er nog lang werd nagesproken over het mooie carnavalsjaar onder leiding van Prins Edward en Adjudant Ipe, ging De Doppe zich snel richten op het nieuwe seizoen. Dat begon weer met een Doppe Bedankfeest, voor alle vrijwilligers, sponsors, lopers en iedereen die De Doppe een warm hart toedraagt. Tijdens dat feest werd het nog meer dan voorheen een spel om de nieuwe prins te raden en achteraf bleek het nieuwe duo al op het biljart te hebben gedanst. Maar dat deden er wel meer… Organisatorisch veranderde er niet zoveel. Michiel Spoor bleef voor een tweede seizoen voorzitter en in het Doppe-bestuur werd er een professionaliseringsslag gemaakt. Bovendien ging Niels Brandsen de penningmeester Herman Veerkamp ondersteunen en kwam Karin van der Veen de optochtcommissie versterken.

Verder werd er vooral gewerkt aan een nieuw kleurrijk thema voor het seizoen 2011/2012. Na veel vergaderingen in The Mansion van Ramon Talen, werd als thema gekozen: ‘Maar carnaval zien wij ze vliegen’. Iets waar weinig Smoezen problemen mee hebben in het carnavalsweekend en zodoende een toepasselijk thema. Allerlei uitdrukkingen en gezegden met ‘vliegen’ werden uitgewerkt en als klap op de vuurpijl kon voorzitter Michiel Spoor tijdens de oplevering kort voor het carnavalsweekend, voor het eerst iets tonen op de kar dat automatisch bewoog. Een propellervliegtuig.

Daarnaast lieten we ons ook weer van onze goede kant zien tijdens de Gala-zittingsavonden van De Smoezen. In Dierenasiel Het Manke Pootje werden alle Vroomshoopse en Twenterandse dierenproblemen besproken. Gelukkig was het eind goed, al goed; Hakuna matata!

Nadat we ze een goed weekend hadden zien vliegen, onder aanvoering Prins Sjaak I en Adjudant Ralf, die allebei hun sporen bij De Doppe hadden verdiend, werd het tijd om terug te blikken. Tijdens een evaluatievergadering, afgesloten met een bijzonder gezellig Doppe-uitje bij Spaling, gaf Michiel Spoor de voorzittershamer van De Doppe-senaat door aan Tom Uitzetter. Bovendien werd Mark Arts toegevoegd aan het bestuur voor de structuur in de technische commissie. Herman Veerkamp en Ellen Petter hadden hun laatste seizoen als ‘Doppie’ erop zitten, waardoor Niels Brandsen definitief penningmeester is geworden. De overige bestuursleden bleven stevig in hun positie. Daarnaast werd er ook niet getwist over de positie van de residentie, die bleef in The Mansion. Al gaat De Doppe nog steeds graag op bezoek bij meerdere nevenresidenties, voor vergaderingen, borrels en uitjes.

Ook werd De Doppe met ingang van seizoen 2012/13 versterkt met twee nieuwe leden: Daan & Anne Spoor. Daan versterkt de technische commissie en Anne de creatieve. Oud-voorzitter Michiel wist naar aanleiding daarvan nog wel net een zogeheten ‘Spoor-quotum’ in te stellen, zodat deze hoeveelheid Doppies met de achternaam Spoor gewaarborgd blijft in de toekomst.

Bovendien was er een historische gebeurtenis: een Doppe-baby. Doppe-leden Rick Schuurhuis en Lionne Hoogenkamp brachten een prachtige zoon op de wereld, genaamd Leroy. Daar zijn we als Doppe trots op en hebben we natuurlijk op ludieke wijze bij stil gestaan.

Met een versterkt bestuur boven de gehele optochtcommissie, worden de taken in het seizoen 2012/13 ook verder gedelegeerd binnen de verschillende commissies. De vergaderingen met alle Doppe-leden zijn daardoor officieel ‘Doppe-borrels’ geworden, waarin nu nog meer tijd is voor gezelligheid! Bovendien is er voor de zomer al een flinke stap gemaakt richting het nieuwe seizoen. Er is al vergaderd over het thema en motto in 2013 en verschillende andere onderwerpen.

De professionaliteit zie je bij De Doppe niet alleen terug tijdens het seizoen, maar ook daarvoor en daarna. Elk seizoen wordt goed geëvalueerd en elk seizoen begint steeds een beetje vroeger. Dit seizoen hadden we het thema al vast staan in augustus. De technische en creatieve commissie hebben op tijd de koppen bij elkaar gestoken en konden begin van het seizoen een prachtige presentatie geven over de toekomstige wagen. Dit seizoen hadden we zelfs een heuse 3D-tekening! Een goede voorbereiding is het halve werk!

Ook de website heeft een kleine opfrissing gekregen, waardoor het mogelijk is om je via de website op te geven. Tijdens het Doppefeest heeft de prins Sjaak zich als eerste via dit digitale formulier opgegeven. Er volgende die gezellige middag nog vele opgaven. Ook hebben we toen het thema gepresenteerd: Chinees Nieuwjaar. Het Doppefeest wordt gezien als de aftrap van het seizoen, waar flink gespeculeerd wordt over de nieuwe prins en adjudant. De prins en adjudant laten zich graag zien tijdens dit feest, kijk de foto’s maar eens terug.

Toen in november prins Kees I en adjudant Gerjan uit de doos sprongen was het feest compleet. Zouden we dan toch de kar om moeten bouwen tot een praalwagen, de droom van onze adjudant? De wagen bleef hetzelfde en het gekozen thema werd volledig omarmd door het nieuwe duo. Het thema zag je het hele jaar terug bij allerlei activiteiten. Zo stonden we tijdens de gala-avonden op het podium met een Chinees afhaalluik. Een schitterend optreden waar de zaal hard om moest lachen.

Dit seizoen hebben we veel tijd gestoken in de technische realisatie van de wagen. En dat was te zien aan het eindresultaat. Menig doppie kreeg een brok in de keel bij het zien van het eindresultaat. Een wagen om trots op te zijn. Samen met de pakken en een echte draak in de loopgroep, een prachtig geheel. Het bestuur van De Doppe heeft in de zomer in goed overleg met het bestuur van De Smoezen en met enkele leden van de Prinsengarde besloten dit seizoen mee te lopen in de optocht van Geesteren. De ruim 115 carnavalsvierders gingen daarom zondag 10 februari richting Geesteren. En we sleepten de eerste prijs binnen! De eerste prijs bij de grote loopgroepen. Een gigantisch mooie afsluiting op een prachtig seizoen!

Na dit succesvolle seizoen besloot voorzitter Tom Uitzetter het stokje door te geven aan Wouter van Dijk en gelijkertijd te stoppen bij De Doppe. Ook Lauranne van Dijk en Mark Arts besloten het bestuur en De Doppe te verlaten. Lauranne en Tom hebben zich sinds de oprichting actief ingezet voor De Doppe. Ook Mark heeft een grote betekenis gespeeld binnen de technische commissie. Het bestuur bestaat volgend seizoen uit Wouter van Dijk (voorzitter), Kim Brandsen (creatieve commissie), Niels Brandsen (penningmeester), Ramon Talen & Daan Spoor (technische commissie), Jos Warringa (dagcommissie) en Marije Smelt (PR commissie).

De Doppe is aangevuld met nieuwe leden. Kim Hemmer en Iwan Zandbergen gaan de technische commissie versterken en Melanie Naber en Manon Kremer gaan zich inzetten voor de creatieve commissie. Mansion Talen blijft onze residentie en de voorbereidingen voor komend seizoen zijn al in volle gang.

Houd deze website in de gaten, dan lees je wanneer we weer een Doppe-autowasdag organiseren. Welk thema we uit de hoge hoed toveren en in welke gedaante we verschijnen op het podium tijdens de gala-avonden. U gaat ook vast veel van ons horen tijdens de carnavalsavonden van De Smoezen.

Tot de volgende Dop!